Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

5 dolog, ami megnehezíti a munkámat OS X alatt

2007.01.28. 10:02 fotofabrik

sokszor (általában csak arról) esett már szó a Windows által lenyúlt OS X featúrákról, az  Aqua egyediségéről, ám igen ritka az olyan összehasonlítás, amely a két rendszert usability szempontok alapján venné górcső alá. az Apple mindig is igyekezett élen járni a produktivitásban (bigger screens are better), ám ezen kívül talán vannak más szempontok is, amelyek a napi feladataink elvégzésének sebességét nagy mértékben befolyásolják. talán ez egy kicsit szubjektív összeállítás lesz, és azért csak öt pontból fog állni, mert így talán könnyebben ráveszed magad az elolvasására. :) igyekeztem a két oprendszert szűz mivoltában összehasonlítani, azaz nem képezik az összehasonlítás alapját segédprogramok, illetve egyedi beállítások. nem szeretnék állást foglalni sem pro, sem kontra, de talán vitára érdemes egyik másik észrevételem. már akit nem vakít el teljesen mondjuk az Aqua fénye. :)

update: közben egy "almablogon" is felmerültek hasonló kérdések. nocsak.

drag and drop

az OS X esetében szinte ránk kényszerített funkció. hardcore mac-userek dobálgatják a fájlokat, képeket: "bazeg ez ám a királyság, produktivitás öcsém produktivitás!". nem, nem az. ugyanis elég csak adott fájlt rossz helyen (értsd: ikon helyett filenév) elcsípni, és máris oda a szupergyors dobálózás, ehelyett sorra jelölöd ki a mappa további tartalmát, drag and dropnak hűlt helye.

állítólag az OS X-ben is lehetséges közvetlenül Firefoxból a Photoshopba ráncigálni egy (mi mást) képet. nos, addig is, amíg ezt a saját szememmel látom, annyit mondanék: Windows esetén ehhez biztosan nem szükséges semmit sem kapcsolgatni. OS X esetén ez úgy néz ki, hogy desktopra kidob, ablakokat széthúz, desktopról Photoshopba behúz. akárhogy is számolom, ez plusz két művelet. sajnálom srácok, ez így nem működik.

scroll, scrollbar

fantasztikus találmány a fel-le gombok egymás mellé helyezése (ami természetesen rábírható a Windows-like működésre is.) én nem igazán tudtam vele megbarátkozni,
ez az én bajom. József szerint a maximalizált ablak az ördög műve. ám legyen. elképzelhető, hogy az én felfogóképességem kevés ahhoz, hogy egyszerre négy, öt különböző szoftver ablakát helyezzem el a tetszőlegesen a képernyő bizonyos pontjain. amiért ezt a problémát itt említem, az az, hogy egy nem maximalizált ablak esetén igen sűrű a mellékattintások aránya, ugyanis általában nem szoktam figyelni, hogy pontosan a scrollbar fölé mozogjak a kurzorral, majd utána kezdjem el húzni a sávot. fogom, kihajítom a kurzort a jobb szélre, és scrollozok - így működik ez Windowsban. mert bűvészmutatványok nélkül maximalizált ablakban dolgozom.

sokan nem szeretnek képernyőn olvasni, én viszont sajnálok esetenként többszáz oldalas szövegeket kinyomtatni, csak azért, mert akad valami olvasnivalóm. sűrűn előfordul, hogy ide-oda navigálok adott oldalon. Windows esetén az egérmutató/scrollbar képes afféle kvázi könyvjelzőként viselkedni. hogyan? az egér bal gombjának nyomva tartásával a tetszőleges állapotba húzom a képernyőn megjelenő dokumentumot, majd ha vissza szeretnék térni az előző állapotba, egyszerűen elég messze húzom a scrollbartól a kurzort, és voilá! újra a korábbi szövegrésznél találom magam. priceless!

save as

nem szeretném túlmagyarázni. OS X alatt nem tudsz duplaklikkel rámenteni egy korábbi fáljra, egyszerűen el kell mozgatnod az egeret és úgy megerőszakolnod a save buttont, míg Windowsnál -mondanom sem kell- duplaklikk.

billentyűk, kijelölés

az összehasonlítás újabb szubjektív eleme. könnyen legyinthet az Apple-fétisben szenvedő: "ugyan már! ki mit szokott meg, és különben is!" nem kérem, nem eszik ezt olyan forrón. tessék nekem elmagyarázni, hogy lehet az, hogy Windowsban sokkal kevesebb gomb lenyomása elegendő azonos feladatok elvégzéséhez: bekezdés kijelölése, szavanként kijelölés, szöveg elejéig/végéig mindent kijelöl, stb. gaba említett egy megoldást, amellyel át lehet konfigurálni a billentyűzetet Windows-like működésre. viszont nem találkoztam szoftverrel, ami a Win-t bírná rá OS X-szerű viselkedésre. vajon miért? (biztos vagyok benne, hogy létezik ilyen)

néha előfordul, hogy kódolni vagyok kénytelen. kacsacsőrök, miazmás. OS X? mintha szándékosan programozók idegesítésére lenne kihegyezve a billentyűzetkiosztás, egy sima kacsacsőr begépeléséhez három (3) billentyűt kell egyszerre lenyomnom. vicc! Tudom: Popchar, de korábban említettem: segédprogramok és egyedi konfig nélkül!

biztos megesett mással is, hogy egy többszáz (ezer) fájlt tartalmazó könyvtárban tudta, hogy mit keres (a fájl neve), viszont scrollozni kényelmetlen. Windows esetén semmi gond, kezdd el gépelni a file nevét, és már meg is érkeztél: enter. OS X? sajnos már akkor sem lépked tovább a kurzor, ha legalább két azonos kezdőbetűjű fájl található a könyvtárban, veheted elő megint az egeret, scrollozhatsz. őrület. most ne tessék a Spotlight-tal jönni: innentől kezdve máris csak lassabb lehet a fájl előkerítése.

az esc billentyű működéséről szintén nem mondható el a következetesség. ritka az a megerősítést igénylő ablak, amit esc segítségével tudnék valamely irányba terelni, de szintén nem minden esetben megoldás az enter leütése sem, ahogy észrevettem. talán a space(?) billentyű, ami szinte mindig működik.

hosszú könyvtárakban való lapozáskor szintén kényelmes tud lenni a pageup/pagedown billentyűk ütögetése. nem úgy az OS X esetében! miért is ugrana a fókusz oda, ahová kellene!? :D

fejlécek

OS X ablakok fejlécei: ha neadjisten' nem figyelnél és véletlenül az ablak tetejét rossz helyen markolod meg (jelesül a filenév előtt található ikonnál) gyönyörűen elkezded "másolni"(?) adott ablak tartalmát, nem lényeg, hogy nem ez volt a célod. hogy is gondolod, hogy akárhol megfoghatod azt az ablakot?? (igen, fanatikus barátaim, bizonyára fantasztikus featúra ez, bár egy statisztikát megtekintenék, vajon százból hány esetben volt a cél valóban a fájl másolása)

listák fejlécei: mivel Windows-ban szinte kivétel nélkül minden program a "gyári" list-et használja, bármely programban tudunk különöbzőképpen listákat rendezni, az oszlopok szélességét módosítani, neadjisten' oszlopokat egymással felcserélni. az OS X esetében itt is a következetességet hiányolom: még nem sikerült rájönnöm, mitől függ, hogy adott lista oszlopszélességét tudom-e módosítani, ha egyszer erre van szükségem. nem, köszönöm, a finder-féle akárhány folder nyílik jobbra-megoldásból nem kérek. (talán az egyik legnevetségesebb szolúció, amit a problémára ezidáig láttam)

konklúzió

nem tudom nem észrevenni, hogy az Apple igen erősen hisz abban, hogy a feladatok elvégzése sokkal gyorsabb, ha egérrel tesszük. szinte ránk kényszerítik a használatát, hiszen, mint az a fentiekből kiderül, billentyűzet segítségével vért fogunk izzadni bizonyos feladatok elvégzésekor. a legnagyobb problémám az, hogy OS X alatt nincs meg a lehetőségem, hogy magam döntsem el, hogyan szeretnék dolgozni. az Apple-nek egyébként általában véve szokása, hogy igyekszik keretek közé szorítani felhasználóit: iPhone nem cserélhető akkumulátor.

22 komment

Címkék: ui vélemény design os

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr8931453

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - tapir 2008.02.04. 17:12:03

[...]Ezt olvasom: 5 dolog, ami megnehezíti a munkámat OS X alatt[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naszodi Balazs · http://www.cbalu.com 2008.01.25. 08:55:05

ha ennyire utalod, akkor minek hasznalod. amugy szamomra sajnos szanalmas az ervelesed, nem beszelve a problemaidrol. en 14 eve mac-ezem, es ilyen gondokat.... hmmm... fincsi.... amugy javaslom, hogy ne osszevissza klikkelj, hanem oda, ahova akarsz! amugy sokminden elerheto billentyurol, javaslom a help olvasgatasat. vagy egyszeruen hasznalj akkor wint.

Zolika 2008.01.25. 12:55:51

ember, a problemaid gyakorlatilag a user error szintjen allnak. Atlagos felhasznalo ennyire nem bena, te kulon dolgozol azert, hogy szivjal. A felvetesesid java termeszetesen tokeletesen mukodik, csak te nem tudod normalisan hasznalni. Csokkentsd az APM-edet, es gondolkozz kozben

ladislaus 2008.01.25. 16:34:59

maradj a pottyoslabdanal

blakk 2008.01.25. 16:47:41

1. drag&drop
Firefoxbol telleg nem muxik, Safari alol viszont qrva jol.
Az OSX ezen fajta drag&drop-ja sokkal tobbet tud mint mikrofose.
Ha gondolod, majd szivesen megmutatom

2. scroll, scrollbar
izlesek es pofonok. Neked az jobban tetszik, szerintem az aquae sokkal kezelhetobb es testre szabhatobb

3. save as...
Izlesek es pofonok :)
En szoptam eleget a dupla klikk miatt :)

4. billentyuk, kijeloles
ezt a kacsacsoros temat nem ertem. miert kell 3 gomb hozza?
kereses: sztem vmit rosszul csinalsz, mert ugyanugy muxik, mint ringyozban, csak a vegen megnyitni alma+o val kell.
kereses: spotlight miert is lassitja kersest? ezt se ertem.
esc-es problema megint nem vilagos :)
pageup/pagedn-nal megint benazhatsz valamit, vagy en nem ertem a problemad.

5. fejlecek
azon a statisztikan lehet meglepodnel
oszlopszelesseg allitas. Te pl Excelt meg sose hasznaltal? Mer ugyanugy muxik :)

6. konkluzio
egeres temaban van nemi igazsagod, de qrva kenyelmes, produktiv es hatekony tud lenni.
iPhone-os megjegyzessel meg kar volt elrontani a mondandod

gyzsolt 2008.01.25. 16:51:21

Íme egy viszonylag teszt, ami használhatósági* szempontok alapján méri össze az operációs rendszereket:
index.hu/tech/szoftver/oprh071202/

A véleményem: Használok munkára Windows-t és Linuxot, meg néha-néha OSX-szel is szembe kerülök. Nem akarlak megsérteni, de nagyon hamar feladtad. A hozzáállásod miatt pedig a véleményed nem lehet mérvadó.

gyzsolt 2008.01.25. 17:05:00

*(direkt beszélek magyarul)

blakk 2008.01.25. 17:41:56

gyzsolt: :)))

TDani 2008.01.25. 18:07:00

Te hányszor cseréltél akkumulátort a telefonodban? Mert én még egyszer sem...

oscarino 2008.01.25. 18:12:53

ez a cikk olyan, mintha trabantbol atulnel egy mercibe es elkezdened fikazni, hogy semmit nem talalsz. igazi "power user" vagy:)

zoleri 2008.01.25. 18:35:01

Így a jó hosszúra nyúlt blogod végére csak egyetlen kérdés maradt bennem. Miért nem Windows alatt dolgozol? Szinte minden program megtalálható mindkét plattformra, hát minek erölködni? Az eltelt 16 év alatt, folyamatosan mindkét plattformon dolgozom. Kénytelen vagyok Windows-t is használni egy-két specialis program miatt, amelyeket sajnos csak Windows alá írtak meg, de ha gyorsan és hatékonyan akarok dolgozni, és persze mind mac-ra és windows-ra létezik a program, mindíg a mac elé ülök. Nem azért, mert mac-talibán vagyok, hanem mert sajnálom az idömet elszarni idétlen és szükségtelen müveletekre. Nekem a számítógép egy szerszám és nem élvezek el ha mindenféle misztikus parancsokat irhatók be a terminálba vagy a DOS-ba.

Tehát ha olyan szerencsés vagy, hogy megválaszthatod az operatív rendszeredet, válaszd a Windows. Tarts ki mellette.

vagy ...

Ne úgy ülj le egy mac elé, mintha az a pc egy elbaszott változata lenne, hanem mit csinálnál akkor ha a legegyszerübb módon akarnál megoldani egy feladatot józan paraszti ésszel.

Gergo 2008.01.25. 19:10:34

blakk-nak nagy igaza van!!!
Szerintem te inkabb HackInTosh-t hasznalsz es azetr benazol annyit, a bill.-ed is winfosos, VAGY te nagyon bena vagy. Ez van:). Maradj win-nel es tepd a hajad ha lefagy:)

Z 2008.01.25. 21:40:47

szerintem te egy igazi gyökér vagy... elkezdjem a windowsnak a fasz-átgondoltalnan-gyökér megoldásait felsorolni?

senki nem mondta, hogy az OS hibamentes... nem..

Giuseppe01 2008.01.25. 22:40:44

Hát szrintem pedig már unatkozna ha nem kellene állandóan telepítgetnie, és szerinte már annyira megszokta hogy úgy gondolja az a normális. A Mac és a win közt anyi a különbség mint az automata mosógép és a teknő közt. Egy frissen telepített win xp-n azonnal van vagy 10 hiba a wines hibakereső szerint. Én 2 hete vagyok Mac-es és vagy 15 évig voltam wines de a wwin már bocsi gyalázatosan instabil.

Giuseppe01 2008.01.25. 22:46:55

Még egy dolog bocsi, ha amunka eszközöd a számítógép és 8 órát kell dolgoznod addíg a Mac-el 8 órát dolgozol, míg a win-el csak 5-öt a további 3 óra hogy azon agyalsz miért nem csinálja azt ami akarsz vagy miért csinálja azt amit nem akarsz, miközben vagy hatszor újra kell indítani.

Giuseppe01 2008.01.25. 22:49:31

De hogy hű legyek a témához nekem jobb az arányom a winnel mint neked a Mac-el, ugyanis csak egy dolog nehezíti a munkám winnél az pedig a win-:)

R2 2008.01.26. 10:50:16

ecsem, te nagyon hulye vagy. hasznalj windowst, es ne is tord a kis agyadat mason.

bal 2008.01.26. 11:07:18

Háát ez volt az az írás amit ha én írtam volna most jellenne meg az elsô könnycsepp a szemem sarkában, lefutna az arcomon és egy szakadozó sóhaj keretein belül rájönnék itt mégsem lesznek kisbarátaim...
Hogy is mondják... Ha csendben maradtál volna... De nem! Megállom nem osztlak inkább... Bocs... Tényleg, téged még csúfolni is geciség...

Na az élcelôdést félretéve: szerintem ez nem használhatósági hanem csak lelki probléma... Elfogadom hogy esetlennek tartod, nem szereted, nem szereti a szemed... De én ha rá nézek a win felületre, úgy érzem magam mint a kínai piacon... Nekem szar érzés ránézni is, viszont a mac egy inspiratív jó közeg a munkához... A cégnél ahol dolgozom a programozók válszthatnak milyen gépet kérnek, van aki pc-t, de a kreatívoknál érdekes módon senki sem kért pc-t... Ez a különbség... Az egész felvetés felesleges volt, mert csak annyi a végeredmény, hogy mások vagyunk.

OpenEye 2008.01.26. 11:54:04

Ügyes vagy megérte ezt megírnid, csak fikázást kaptál... egyszer ülj le egy olyan ember mellé aki ugyanannyi ideje használ MAC-et mint te Wint és úgy próbáld ki az összehasonlítást... életemből 20 év Win és 1 év MAC után talán objektívebb véleményt tudok formálni mint 1 valaki aki 1-2 napot probálgatott valamit...

JarodFree 2008.01.28. 10:43:07

Áááá kedves Fabrik, szerintem te csak viccelsz, ennyire idióta csak Kiszel Tünde lehet, ő meg nem tudja mi az a számítógép :-)

micless 2008.01.28. 11:15:40

Hát ezeket lehet nem kellett volna így leírnod. Szerintem is a tapasztalatlanság beszél belőled. Én is 15 év után váltottam MAC -re és nekem is megkönnyítette a melóm. Én is szívesebben dolgozok rajta mint PC -n. Azon már csak a barátnőm nyomja a game -et.

Zorro 2008.01.28. 11:21:25

Miért nem használsz inkább win-es gépet és akkor az utálatod fókuszálhatnád más irányba is. Az hogy hézagos (mit hézagos... egy autópálya is épülhetne rajta) az oprendszer beli tudásod, még nem kell villogtatni. Az iPhone meg végkképp kár volt. Meséld már el nekem, ugyan hányszor cseréltél akksit a telefonodban barátom? Egyszer sem.. és ha már iPhone akkor miért nem köpködöd kicsit az iPaq-et vagy az iGo-s cuccok 70%át (amikben kapaszkodj meg, szintén nem lehet akksit cserélni) vagy épp a PDA alapu mobilokat, TyTyn ben pl. ha már akkut kell cserélni inkább kidobod mert oylan drága... Jah hogy ezeket nem az Apple okádta.. értem. Egyébként meg inkább őrizz birkákat, ott nem kell klikkelni. :-)

fotofabrik 2008.02.06. 15:10:27

muhaha. fél év után sikerült idevetődnöm, és mi fogad... :)

gondolom, senki nem vette a fáradságot, hogy az update-ben található linket megnyissa.

most melóban vagyok, de nagyon szívesen folytatom a postot. a reklám után visszajövünk! :D
süti beállítások módosítása