Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

egy hónap a Google Reader-rel

2007.02.04. 10:47 fotofabrik



sok-sok feedolvasót kipróbáltam már, általában mindig az lett a vége, hogy beletört a bicskám ezekbe a kísérletezésekbe, majd feedestül-mindenestül kihajítottam az egész programot a francba, és minden egyes alkalommal megállapítottam: még nincs itt az ideje feedeket olvasni. vigyázat: spanyolviasz! majd nemrégiben összegeztem azokat a problémákat, amelyek miatt meghiúsult a "feed-élmény" és rájöttem: a megoldás mindvégig a szemem előtt volt, Google Reader a neve.

a Google jó szokásához híven egyszerre nyújt megoldást minden problémára (egyet kivéve, erről kicsit később), hiszen a legfőbb bajom az volt, hogy rendkívüli módon gyűlöltem otthon kipipálni azon itemeket, amelyeket már napközben olvastam, mondjuk a munkahelyen. gyűlöltem továbbá csak e célból külön szoftvert telepíteni, futtatni a gépen, egyszerűen luxusnak tartottam. a Google Reader mobil, testreszabható, támogatja a saját feed létrehozását, egyszóval igazi painkiller. sőt, többen a digg legfőbb ellenfelének tartják, hiszen nem kell(ene) sok hozzá, és szinte ugyanazokat a lehetőségeket tudná kínálni. majd látjuk.

nem szeretném untatni a Kedves Olvasót saját feed-olvasási szokásaimmal, de a Reader Trends funkciójának köszönhetően például remekül lehet alkalmazni a hírbehozó által is népszerűsített tippeket, melyek esetleg fejfájást okoznak RSS-olvasáskor.

van ugye az, hogy ezen az oldalon maximum 40 feed-ünket tudjuk különböző szempontok alapján listázni, amely éppen elegendő ahhoz, hogy időnként revíziót végezzünk azon csatornákon, amelyekre hirtelen felindulásból valaha feliratkoztunk.

ez a statisztika jól ábrázolja például, hogy az index.hu feedje hiába szolgáltat rengeteg (a digg-nél több) bejegyzést naponta, igen csekély százalék az, amennyit én ebből elolvasok. egyértelmű, hogy ez a feed az enyészet áldozata lesz, hiszen sokkal zavaróbb egy ilyen csatorna jelenléte, mint amely mondjuk naponta szolgáltat 0.1 bejegyzést, ugyanakkor azt az egy tizedet maradéktalanul elolvasom. ráadásul az index feedje számomra nem elég informatív, illetve ömlesztve kapok mindent a mindennel, és például a politika az, ami a legkevésbé érdekel. (talán a maradék 61% ez lehet)

érdekes képet mutathat az is, hogy vajon ugyanazon csatornák közül melyek azok, amelyek bejegyzéseihez szívesen barangol vissza az ember, vagy éppen másoknak is meg szeretné mutatni, vagy csak egyszerűen afféle temporary-bookmark-ként megcsillagozzuk. a digg valószínűleg a sok összeomlott site miatt vezet ilyen magasan, de sokszor megesik, hogy valóban értékes tartalomra akad az ember, amit otthon, nyugodtan is el szeretne olvasni, ki tudja.

és végül vannak azok a feed-ek, amelyeket annyira meg szeretnénk osztani másokkal, hogy recikláljuk. nos, minden bizonnyal vannak olyanok, akik bloggerként gyűlölik ezt a fajta republikációt, és lehetne azon vitatkozni, hogy ez vajon lopás-e, meg lehet gerjedésről beszélni, én azt hiszem, ez mindenkinek jó, hiszen kapunk emellé kis clip-et, amelyet a blogunkra kibiggyeszthetünk, és máris korrektül hivatkoztunk is az adott oldalra anélkül, hogy az látogatót vesztett volna miattunk.

izgalmas lehet még a saját szokásainkat is szemügyre venni, például kiderült számomra, hogy hihetetlen mennyiségű bejegyzést fogyasztok el reggel 6 körül,

és hétfőtől csütörtökig hogyan emelkedik az olvasások száma, ami -bevallom- nem lep meg :)

mint azt említettem, a Reader küszködik egy komoly hiányossággal (ami azért kissé fura pont a Google esetében), mégpedig azzal, hogy nem tudunk keresni a feedjeink között. biztos vagyok benne, hogy ez hamarosan elérhető funkció lesz, mint ahogy nemrég óta megjelennek a beágyazott videók is (az mp3-ak még régebb óta), azon bejegyzéseket is olvashatjuk, amelyek a feliratkozásunk előtt születtek, tudunk egész halom feed-et importálni, és nem utolsó sorban remekül lehet billentyűzettel is használni (én például csak így használom). látszik, hogy a Google komolyan veszi ezt a szolgáltatását.

úgy látom, létezik az a megoldás, amellyel _lehet_ RSS-t olvasni, sőt, érdemes is. szívesen megnézném mások statisztikáit is, kíváncsi lennék, mekkora szórást mutat mondjuk a napokat, azon belül a napszakokat illetően a Reader-t használók csoportja. Te hogyan használod a Google Reader-t?

10 komment

Címkék: google rss statisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr933415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2007.02.04. 11:34:16

Háát, én kezdetben sokáig használtam a Reader előző verzióját, főleg azért, mert billentyűzet nélkül, pusztán az egér görgetésével végig lehetett menni a friss blogokon, klikkelés nélkül.

Ezt az újat meg még mindig nem sikerült megszokni. Most azt csináltam, hogy kitöröltem az összes régi feed-et, és megpróbálom átimportálni a NetVibesből, aztán meglátom.

Mondjuk nekem a NetVibes az, ami nagyon tetszik.

fotofabrik 2007.02.04. 11:45:26

nos, rávilágítottál a post gyenge pontjára: én ezen kívül nem is használtam webes olvasót (sőt eszembe sem jutott, hogy mondjuk netvibes-t használjak), ami már csak azért is baj, mert így ez a post kissé egyoldalúra sikeredett.

viszont neked ezek szerint mindkettőt illetően van tapasztalatod, ezek szerint a netvibes jobb lenne?

nekem már csak azért is volt kézenfekvő a Google szolgáltatását használnom, mert nem kellett új reget csinálnom, így minden egy helyen van.

Tschöppy · http://megmondas.blogter.hu 2007.02.04. 13:25:42

Magam is a reader első verziójával kezdtem, de az annyira használhatatlannak bizonyult számomra, hogy áttértem először a sage extension-re firefoxban, majd a netvibes-ra. A readerrel a fő problémám az volt, hogy teljesen ömlesztve jöttek a feedek, valamint hiába töröltem ki az index feedet (hasonló okok miatt, mint amit Te is említettél), ezt nem igazán akarta figyelembe venni, és utána is jöttek a postok. A netvibes már nem ilyen hülye, persze gondolom ezt azóta már orvosolták.
Netvibes nekem sokkal inkább kézenfekvőbb megoldásnak tűnik, egyrészt a reader designja nekem nem igazán jön be (ez a letisztult-egyszerű google-look nem annyira jó egész ablakos alkalmazások terén, szerintem legalábbis, kivéve gmail), valamint ott van a rengeteg modul, amit be tudsz illeszteni a netvibes start page-edbe (és egyre több magyar modul is van). És keresni is lehet a feedek között :) Statisztikát nem tud (tudtommal), de ez számomra nem is nagyon fontos. A billentyűzetes megoldást ő is tudja.
Off:
Hogy olvasol el reggel hat órakor 2000 bejegyzést? :) Vagy ez az elmúlt harminc nap összes akkoriban elolvasott bejegyzésére vonatkozik?

Tschöppy · http://megmondas.blogter.hu 2007.02.04. 13:26:36

Ps: a blogodban is látható "mitolvasokmost" ablakot nem tudja a netvibes, ezt elfelejtettem. Legalábbis én még nem találkoztam vele.

fotofabrik 2007.02.04. 13:41:14

újabb érdekes vélemény, ez már kezd hasonlítani ahhoz a kérdéshez, vajon miért olyan kevés felhasználó él a gTalk adta lehetőségekkel?

természetesen az elmúlt 30 nap alatt olvastam el a 2000 bejegyzést.

nem írtam róla, de a Google-féle kezdőlap igen gyengécske, legalábbis ami a Reader-t illeti. ebben valószínűleg egyértelműen a Netvibes az erősebb.

a "mitolvasokmost" lehet talán az egyik továbblépési lehetőség a Readerben, úgy értem, ha ezt fejlesztenék tovább, izgalmas dolgok sülhetnének ki belőle.

Agent T 2007.02.04. 14:47:18

Nekem a gtalk designja pl. határozottan bejön, legalábbis jobban, mint az msn régebbi megoldásai (mostanában kezd egész elfogadható külalakja lenni).
Szerintem a Gtalk esete iskolapéldája a 22-es csapdájának: akinek van, az csodálkozik, hogy mások nem használják, akinek meg nincs, az meg azt kérdezi, minek legyen, hogyha msn-en/skype-on mindenkit megtalál, miért kéne még egy IM. Ehhez az kéne, hogy a Gtalk felhasználók tömege térjen arra az útra, hogy csak azt használja (hiszen az is tud már VoIP telefonálást, fájlküldést, stb (webkamerát talán még nem). De akkor megint ott vagyunk, hogy ez nem fog megtörténni, mert ha esetleg mégis, akkor ezek a userek elvágják magukat a többi IM-en szereplő kontaktjaik elől.
Nekem is átlagban 3 IM fut egyszerre, Gtalk, MSN és Skype. Próbáltam a Trilliant, Mirandát meg egyéb közös platformokat, de nem igazán nyerték el tetszésemet, így inkább maradtam a három különálló programnál.

fotofabrik 2007.02.05. 17:37:12

a 22-es csapdája nagyon igaz, korábban már próbáltam ezt a kérdést is feszegetni ( fotofabrik.blog.hu/2006/07/28/te_miert_nem ), ott is hasonló következtetésekre jutottunk, bár azóta változhatott valamit a helyzet, és bizonyos pletykák szerint a Talk-kal komoly tervei vannak a Google-nak telefonszinten.

az viszont számomra szimpatikus, hogy összekapcsol (ha megengedem) olyan emberekkel, akikkel mondjuk váltottam párszor levelet, ez jó stratégia lehet, az utóbbi időben ugyanis gombamód szaporodnak a Talk-contactjaim. :)

Tschöppy · http://megmondas.blogter.hu 2007.02.06. 11:00:53

Szerintem a megoldás a kompatibilitás lehet. Mint ahogy az msn is kezeli már a yahoo kontaktjait, hamarosan a többinek is ezt az utat kellene követnie (mondjuk ehhez ugyanaz a technológia kellene, mert az egy dolog, hogy skype-msn közt lehet majd üzeneteket küldeni, de telefonálni valószínűleg nem nagyon).
A gtalk nagy előnye szerintem a gmail-be épített online kliens. Ugyan elég fapados, de beszélgetésre pont jó.

fotofabrik 2007.02.06. 18:37:29

a skype szerintem nem is akar közösködni, pl. meebo-ban sincs a többi közt (nem érdeke?), viszont a www.nimbuzz.com/en/ közös platformot teremt pl. msn-gtalk-mobiltelefon viszonylatban.

az általam korábban hivatkozott Google-féle voip stratégia pedig erről a postról jutott eszembe:
www.voip-news.com/feature/google-voip-strategy-013007/
süti beállítások módosítása