Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

fotók felhasználása - ahogy azt kellene

2007.02.11. 12:01 fotofabrik

rengeteget hallani netről ellopott képekről (írásokról, videókról, stb.) és ezek az esetek talán még azokat is felháborítják, akik mondjuk nem érintettek a dologban, sőt, nem is publikálnak semmiféle egyedi tartalmat a világhálón. miért? talán azért, mert a lopás ténye úgy általában szokta zavarni az embereket.

a Flickr és a blogoszféra már többször volt hangos attól, hogy lusta designerek egyszerűen ide járnak illusztrációkért, amolyan stock-photo lapnak tekintve, ahol mindent szabad. nemrégiben Flickr-felhasználók azért kezdtek el tiltakozni, hogy az anyaszájt lehetőleg ne használja a Wii-vel kapcsolatos képeiket. lopott állítólag a BBC, és különböző reklámügynökségek, sőt, olyan pofátlanság is megtörtént, hogy egy ellopott fotó után az eredeti készítőt vádolta a tolvaj - természetesen a tolvaj azóta már nem aktív felhasználó. persze lopni lopnak mindenhonnan, a deviantART háza tájáról is érkeztek hírek ezügyben.

most mégis egy pozitív példáról szeretnék beszámolni. nem, nem arról, hogy a Microsoft egy Flickr-felhasználó képei közül vásárolt a Vista csinosítgatására, bár ez is jó hír.

a napokban Olaszországból kaptam FlickMail-t. egy képemet szeretnék felhasználni illusztrációként egy, az anorexiáról, bulimiáról szóló dokumentumfilmben. és amiért örültem a levélnek az leginkább az volt, hogy a képet simán ellophatták volna, hiszen valószínűleg nem találkoztam volna a filmmel, de mégsem tették. a hozzájárulásomat kérték a felhasználáshoz, és ez a legfontosabb. remélem, ezután inkább ilyen, és ehhez hasonló hírekről lehet inkább hallani, mint a sorozatos lopásokról. sőt, az lenne a legjobb, ha mindez nem lenne unikum.

4 komment

Címkék: fotó flickr jog

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr2235661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

any · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.02.11. 15:14:14

Lusta, de korrekt dizájnernek minősülök: nem tudok fotózni, minden képemet a netről szerzem be, viszont kínosan ügyelek arra, hogy ne sértsek szerzői jogokat. A Flickr-et nemrég fedeztem fel, egy (webszakmai) blogon ajánlották képlelőhelyként. Pillanatok alatt kiderült, hogy a képek többségénél minden jogot fenntart a tulaj. Találtam végül néhány képet, amik creativ commons licenc alatt jelentek meg, de ezekkel se jutok sokra. A "Ne add el" az rendben van. A kép szabályos megjelölése már okozna egy kis fejtörést, de a "Ne változtasd" kikötés teljesen megakaszt. Nagyon sokféle véleményt olvastam már, sajnos sehol nem találok részletes és közérthető eligazítást a témában. Itt van például ez a variáció a jogokra:
href.hu/x/2ad6
A képet simán betehetem valamelyik posztba, ha jól értem. De felhasználhatom-e a blogom sablonjához?

fotofabrik 2007.02.11. 16:04:15

a "Ne változtasd!" számomra azt jelenti, hogy nem készíthetsz belőle sablont, persze, az is elképzelhető, ha felkeresed a tulajt, azt mondja: használd nyugodtan, de mondjuk a láblécben hivatkozz az eredeti képre. ez, egy 10-15 képből álló sablon esetén azért elég macerás tud lenni. nem beszélve mondjuk olyan médiumokról (nyomda), ahol mondjuk hülyén nézne ki egy Flickr-es link a kész terméken :)

megkérdezhetem, hogy melyik az a blog, ahol a Flickr-t ajánlották?

any · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.02.13. 00:04:26

A Flickr-t itt ajánlották: href.hu/x/2alu

Igen, sejtettem, hogy a sablon akkor is származékos mű, ha abba változtatás nélkül pakolom be a képet. Levelezni nem szeretnék, ezek nem olyan minőségű sablonok, hogy megérné miattuk valakit mailekkel szekírozni, szóval maradnak a teljesen szabad felhasználású képek. Sajnos az ilyen képmegosztó oldalakon nem lehet jogok szerint leválogatni (vagy ha lehet is, nem tudom, hogy hogyan... :D)

any · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.02.28. 13:30:18

Visszajöttem, mert megtaláltam a creative commons licenc szerinti keresést a Flickr-en, hátha mást is érdekel:
www.flickr.com/creativecommons
süti beállítások módosítása