Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

a pin up reneszánsza

2006.03.30. 09:04 fotofabrik

namármost, a címválasztás nem igazán szerencsés, mert mondjuk a Jayne Mansfieldhez (akit ugye még a Sigue Sigue Sputnik is megénekelt), vagy a Bettie Page-hez hasonló istennők fénye véleményem szerint megjelenésük óta sem fakult, jöhetnek itt pamelaanderzonok, akárkik.

a pin up műfaj kéremszépen él és virul, és ez így van jól. azon kérdés megválaszolására, hogy a női testek mindig kellemes látványán túl mi tette ezt a műfajt örökéletűvé, nem mernék vállalkozni. azt viszont megkockáztatom, hogy a sok remek és még remekebb "túlélő" mellett sajnos vannak, akik igyekszenek elkorcsosítani mindazt, amiért szerethető a falraakasztós. mert ugye pin up-jaink -ha nem is így hívtuk őket- nekünk is voltak, emlékezzünk csak a tkm-ek falain talán ma is büszkén pózoló naptárcicákra, a domború műanyag bíróicákra, a vizes pólókra, satöbbi satöbbi. (egyébiránt nemrégiben mollee szuper fotót készített ebben a témában.)

a pin up-ot, mint minden más műfajt mindenki másképpen értelmez. ez nagyon jó. egy idő után minden gumiszagúvá válik. ez viszont katasztrófa. igen, a pin up mindig is ménsztrím volt, gondoljunk csak azon katonák ezreire, akikben a lelket sokszor csak egy-egy Marilyn Monroe fotó, neadjisten' élő látogatás lelkesített a háború évei alatt.
szóval amellett, hogy férfiak kb. 101 százaléka szívesen nézegeti ezeket = rengeteg pénz van benne, és tényleg jó, hogy a mai napig sokan művelik, sokszor apu ökölbe szorult keze vagyok, amikor látom, miként próbálja felfalni a divat, a szőkék futószalagon a szakmába érkezése, az amatőrizmus ezt a számomra kedves műfajt. arra gondolok, hogy talán nem ártana kicsivel nagyobb alázattal közelíteni ahhoz az ösvényhez, amelyet eddig igen neves művészek tapostak ki. nem. nem muszáj mindenkinek a pin up-ból megélnie. (még mielőtt bárki is azt mondaná, hogy azért magyarázok itt ilyen lelkesen, mert a bölcsek kövével a zsebemben ittam az örök élet vizéből, és én ismerem a titkot, elárulom, hogy soha nem próbálkoztam még pin up-ok rajzolásával, de még fotózásával sem. egyszerűen ehhez a sokak által -helytelenül- a giccs kategóriába sorolt műfajhoz hihetetlen felkészültség, ismeretek szükségesek, amikhez én még kicsinek érzem magam.)
nem állítom, hogy lehetetlen remekműveket készíteni, és magam ellen beszélnék, ha azt mondanám, hogy senki ne próbálkozzon ezzel az érdekes műfajjal, de tegye azt felkészülten, elszántan, de tisztelettudóan. guminők, közületek pedig csak igen kevesen képesek megtestesíteni az igazi pin up-ot, így ti legfőképpen óvatosan közelítsetek a modellvilág ezen szűk szeletéhez!

csomópontok ezügyben:

Szólj hozzá!

Címkék: retro vélemény pinup

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr418080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása