Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

mire jó a rossz fotó?

2006.03.03. 08:11 fotofabrik

arról már írtam, hogy milyen ádáz küzdelmet jelent a fotók rendszerezése, amiket naponta töltök le különböző fotós honlapokról. arról viszont még nem, hogy mi okból töltöm le ezt a töménytelen mennyiségű, a nagy számok törvénye alapján sokszor kritikán aluli minőségű képet.

minderre nagyon egyszerű a válasz: tanulok belőlük. csakis olyan képeket mentek le, amik valamilyen oknál fogva tetszenek. rengeteg gyönyörű, izgalmas, nagyon eredeti képpel találkozok, ám majdnem ugyanennyi azon képek száma, amiket néha magam sem tudom, miért mentettem le, ez a rendszerezéskor vetődik fel először. ilyenkor nézem át alaposabban a képeket, pozitívumokat, negatívumokat kutatok, elemzem őket. rengeteg tanulságot lehet levonni egy-egy elrontott fotóból, és ha az ember ezt a tevékenységet ügyesen végzi, egész egyszerűen nem fog hasonló hibába esni, amikor ő maga készít hasonló fényképeket.

ehhez elengedhetetlen egyfajta vizuális memória is, körülbelül korlátlan mennyiségben, enélkül nem sokat ér a dolog. sokszor apróságok segítik az embert fényképezés közben, sokszor olyan dolgok, amik nem is igazán tudatosak, sokszor csak 1-2 lépés jobbra, vagy kisebb módosítások a világításon, de mindezekre nem is lehet általános receptet adni, konkrét példákkal szolgálni, hiszen a rengeteg kép/hiba átlagolásából adódik a végső döntés. egész egyszerűen, jobb mások hibájából tanulni, mint bosszúsan törölgetni az outtake felvételeket már a fényképezőgépből.

mindez nem aranyigazság, még csak nem is csodafegyver, de tapasztalataim szerint kevesen élnek ezzel az egyszerű tanulási lehetőséggel.

természetesen nem csak a hibák miatt érdemes mások képeit rendszeresen tanulmányozni, hiszen sokszor ismét aligha tudatosan, az agyban rögzített képek százai, ezrei alapján fogsz egy-egy képet megtervezni, megkomponálni, azt bevilágítani, a modellt beállítani, míg végül kialakul a saját, jól felismerhető, egyéni stílusod. mert ugye nem a képek egyszerű, mechanikus lemásolásáról beszéltem.

tehát nem elég csak felületesen átfutni, jobb esetben néhány soros vélemény megírása után továbblépni egy képen, szerintem elengedhetetlen azok tudatos elemzése, azok erényeinek, hibáinak memorizálása, majd a kellő pillanatban történő felidézése.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó vélemény tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr525348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása