Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

a méret a lényeg

2006.03.23. 10:26 fotofabrik

igen, hülye cím ez mindannak, amiről most írni szeretnék, de talán jó hasonlat azokra a fotóval valószínűleg egyidős dilemmákra, mint például "vajon kell-e ultramodern fényképezőgép egy díjnyertes fotóhoz", vagy "a kép készítésének helyszíne determinálja annak káprázatos mivoltát". én az utóbbiról szeretnék írni, mert ez a kérdés engem is régebb óta foglalkoztat, most egy thread kapcsán megpróbálom összeszedni gondolataimat ezzel kapcsolatban.

tény, az Eiffel-tornyot már millióan lefotózták, és valószínűleg még legalább százszor ennyien fogják ugyanezt megtenni. van aki a barátnőjével fényképezkedik a híres ívek alatt, megint más kimondottan egyedi szemszöget igyekszik keresni. millió példát lehetne említeni a már unásig fotózott épületekről, tájakról, állatokról, növényekről, de talán mindez felesleges.

alapfeltevésem, hogy a fotós az exponáláskor a körülményekhez képest a lehető legjobb képet szeretné elkészíteni. ezen továbbmenve, alapfelteszem továbbá: szép helyszínen csakis szép képeket lehet készíteni. mondhatni: könnyű dolga van annak, akinek a Golden Gate áll modellt.

azt a nézetet levésbé osztom, miszerint szép (nem szeretem ezt a szót) fotót csakis szép helyeken lehetne készíteni. visszakanyarodva az ultramodern fényképezőgép példájához, természetesen sem pozitív, sem negatív hatással (létezik kivétel) nem bír sem a fényképezőgép, sem a helyszín a kép milyenségére. száz és száz tényező befolyásolja a végeredményt, miért pont a gép és a helyszín lenne a legfontosabb ezek közül? hiszen mindig ott az ember, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. a gép és a helyszín megválasztásán, a fejben már előre megkomponált képen túl a száz és száz tényezőt is figyelembe kell venni, a negatívumokból pozitívumot kell kovácsolni, és végül igen, marad a legegyszerűbb: exponálni.

6 komment · 3 trackback

Címkék: fotó vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr697882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Heels Palace 2018.04.04. 02:14:07

How to get 10 mg adderall - quoryxx

Trackback: Http://Www.Forcemultiplygaming.Com/?Option=Com_K2 2018.03.24. 14:20:58

Can a drug dog smell vicodin - Bajar ares para mi bb 8520

Trackback: Heels Palace 2018.01.13. 00:16:25

Cara-cara menjahit baju kurung pahang - Does imitrex have aspirin in it

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsorp 2006.03.23. 11:18:34

egyetértek. every a szokásos modorában reflektált, én annyit jegyeztem meg, hogy az Alföldön hegymászás közben nehéz lesz fotózni. Ezt nem lenézően jegyeztem meg, hiszen vandras remek tájképeket képeket szokott készíteni Mártélyon- tehát itt is lehet szép képeket készíteni, de hegyet még ő sem tud ide varázsolni...

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu/ 2006.03.23. 11:30:25

pont ezért született az írás, szerintem mindkettőtöknek igaza van. ezért (is) szerencsétlen ügy tájképeket összehasonlítani, pláne mondjuk ha egész máshol készültek.
ugyanígy lehetne rossz képeket is készíteni ott, ahol te jártál, te mégsem tetted, remek képek!
itt:
peterkacsor.blogspot.com/

EveRY · http://martelyphoto.ingyenweb.hu 2006.03.23. 11:35:49

Most nem is irtam semmit sem csunyan. Csak meg jegyeztem, hogy nem csak a hegyekbe lehet szep fotokat kesziteni. Csak ennyi.

A fenti irasod: azt a nézetet... ez a resze kifejezetten nagyon tettszik, tokeletes.

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu/ 2006.03.23. 11:43:02

egyik szemem :(, a másik meg :D
senki nem akar velem vitatkozni? nem hiszem, hogy igazam lenne (huha, ez elég tudathasadásos valami), maximum hasonlóan gondokodunk erről :)

persze, bárhol lehet bármilyen képet készíteni. ha nem így lenne, talán egyikünk sem, sőt senki sem fotózna, hiszen szinte már mindent lefotóztak legalább egyszer, így nekünk elég lenne csak ezeket nézegetni.

mégis mindannyiunkban ott motoszkál az a valami ami miatt úgy érezzük, hogy mi újra meg tudjuk mutatni Mártélyt, vagy a Garda-tó vidékét, úgy, ahogy eddig még senki. jól, rosszul, ez már megint csak a szokásos szubjektív blabla.

EveRY · http://martelyphoto.ingyenweb.hu 2006.03.23. 11:51:16

Az utobbiba is igazad van, mert en is mindig azert megyek ki Martelyra is, hogy hatha tobbet latok vagy tobbet tudnek meg mutatni mint mas es ezert kattogtatok es kakatt tovabb is, hogy hatha ossze jon.

Megint nem lesz ebbol vita :)

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu/ 2006.03.23. 11:55:17

:) annyibaj, sőt!
én azért még mindig reménykedek, hátha jön a többiek közül is valaki..
süti beállítások módosítása