Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

adatvesztés felsőfokon

2006.04.26. 08:13 fotofabrik

talán már más is járt úgy, hogy egy fontosabb cd-je eltűnt, vagy egyik akármekkora vinyója bedobta a kulcsot. legyen szó akár egy gigányi buta módon nem backupolt számodra fontos adatról, ha bekövetkezik a legrosszabb, az a véggel egyenlő. már akinek.

történt ugyanis, hogy a nem kellő óvatossággal szállított számítógépem olyan jellegű sérüléseket szenvedett, melynek köszönhetően a benne megbújó 560 gigából sikerült a legfontosabbakat: a fotóimat elveszítenem. igen, lehet tapsolni, így jár, aki nem készít biztonsági másolatot legalább arról, amit fontosnak ítél. a saját fotóimon túl természetesen oda az éppen még pótolható több éves archívumom, de ez perpill annyira nem is fontos.

mi a helyzet olyankor, amikor pár napja lehetőséget kaptál egy kiállításra, de éppen az, ami miatt ebbe a kitüntetett helyzetbe kerültél, már nem létezik? fejed a falba. kötél, pisztoly, arzén? első gondolataim nekem is hasonlók körül forogtak, de már nem. már késő. ez itt kéremszépen a mi lett volna, ha? és a te több soron is idióta! korántsem édes, inkább keserűszirupos elegye.

igen, újra kell kezdenem. mindent. több odafigyelés, mérsékeltebb számítógép-addikció, és talán valamiféle backup.

te hogy backupolod a képeidet? naponta írsz többgigás dvd-ket, amiket nem árt havonta átlapozni, nem e rohad a közepe, majd ha úgy ítéled, nyomban újraírsz 20 lemezt? én ezidáig a hdd-re esküdtem, és ha nem verem véletlenül földhöz elégszer őket, akkor ez a post sem létezne. netán raid? milyen megoldások léteznek napi több giga új adat biztonságos tárolására? milyen módszereket érdemes alkalmazni?

4 komment

Címkék: énblog fotó tipp buta backup

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr598943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serif · http://www.dub.hu/ 2006.04.26. 12:44:18

az okosok azt mondjak, hogy ha valoban nagyon fontos adatrol van szo, akkor legyen meg minimum ket helyen, fizikailag elkulonitve, legyen a jelenleg talan legjobb ar/ertek aranyu hordozon, azaz merevlemezen.

lehet ebben valami, 120-160gigas (vagy megnagyobb) merevlemezek piszokolcson mennek, mar csak egy rack, vagy firewire / usb2 kulso haz, es maris iranyban vagy.

(az elveszett adatoknak nezz utana, hatha csak a hdd elektronika halt meg, azt meg relativ olcson helyrehozhatod)

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu/ 2006.04.27. 10:08:23

úgy érted, egy másik vinyó elektronikáját kéne rátenni a félhulla hdd-re?

a konkrét helyzet az, hogy a 160-as vinyóból mindössze 30-at lát (na nem a windows) a backup progi, tehát eleve rosssz esélyekkel indulok...

Tóth Zoltán 30-9403125 · http://www.adatdoktor.hu 2006.12.12. 18:43:34

Nézd meg a fent említett weboldalt, és ha meg van még a döglött winód, ítéld meg kockáztatsz-e bármit is ha megkeresel egy helyreállítási próbára! Egyébként én is a winyóra szavazok ekkora mennyiségű adat elfogadható áru és egyszerű kivitelű archiválására. Csak a lehető legkevesebbet legyenek egyszere egy hardverben (csak a mentés idejére), vagy egy tápellátáson, (az a legveszélyesebb).
Tóth Zoltán 30-9403125
segitseg@adatdoktor.hu
Adathelyreállítás másképp!

molcsa (törölt) 2006.12.24. 12:58:44

Egy volt biológus munkatársam mac-et használt, és a kísérleteit, későbbi elemzés céljából, videóra rögzítette. A videókat meg digitálisan tárolta egy külső vinyón. Aztán egyszer csak nem ismerte fel semmi a vinyót, rajta a teljes doktorija adatmennyiségével. Vitte az mindenhova, de mindenki csak hümmögött. Ott valami eltört benne. Azért végül a doktoriját összekapargatta (papíron, tollal írt!!!) jegyzőkönyvekből. Tudom, hogy kőkorszakinak tűnik, de én a fontos adatsorokat, dokumentumokat mindig kinyomtatom, és lefűzöm. A tűz azért ritkább. Persze, a fotókon ez nem segít...
süti beállítások módosítása