Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

organikus találatok a blog.hu-n

2006.03.14. 10:47 fotofabrik

amikor először tekintettem a b2evo által generált lapok forrására, mit tagadjam, eléggé elszörnyülködtem. úgy tűnt, mintha valami antiseo arcok pofozgatnák a motort, célul kitűzve, hogy lehetőleg egy kereső se találjon rá ezen blogokra.

habár azt most is fenntartom, hogy a forrás nagyon átgondolatlan és egyáltalán nem keresőbarát, plusz cefetül tele van felesleges tartalmakkal, el kell ismernem: tévedtem, igenis jönnek találatok, persze hogy a Google-ról. ehhez természetesen idejekorán szubmittáltam a blogom urljét, bár a sikerben egyáltalán nem bíztam.

mégis, a mérés első hónapjában valóban érkeztek a látogatók, akik Sándorfi Istvánt óhajtották (itt kevés sikerrel) megismerni, természetesen ezután a sláger a Canon EOS30D volt (ezt némileg szándékosan alkalmaztam), és a megasztáros baki is remekelt az utóbbi időszakban. azt viszont nem gondoltam volna, hogy olyan találatokat is kap a blog (ráadásul igen hamar), amiről az szólni szeretne: fotó, képek kategorizálása, a 20D zárának élettartama, fotó blog, vizuális memória, vagy egyszerűen amatőr fotó.

tapsvihar a Google-nek, hiszen ilyen kritikus körülmények között is képes kihámozni a lényeget egy-egy kusza oldalból is, és hozza is a találatok közt, ahogy azt az ember elvárja. ezzel együtt (vagy pont ezért) kérdés számomra, hogy az eddig tapasztalt, gyakorolt technikák vajon hatásosak-e annyira, ahogy azt a seo-iskolákban megpróbálják a fejünkbe verni? vajon lehetnének-e még jobbak a blog.hu-n használt motor találati eredményei? vajon érdemes lenne-e ebbe munkát feccelni? mint megszállott keresőre optimalizáló, úgy gondolom igen, és talán mindezt célszerű lenne még a nagyüzem előtt végrehajtani.

ellenben az sem titok, hogy a találatok nagy részét (a direkt begépelt url-el szemben a dupláját) a bajkonur blogfellövő állomás adja, és ugye a blogoknál ez a legáltalánosabb: egyik linkel a másikra, az pedig a harmadikra, etc... lehet, mégsem érdemes a seoval foglalkozni (közösségi) blogok esetében?

8 komment

Címkék: google vélemény seo

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr645684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.14. 14:32:58

Na, ha fenntartod, akkor mondjad, hogy mitől átgondolatlan a gyönyörű - általam tervezett, semmi köze a b2-höz - forrás. (Téányleg kiváncsi vagyok.)

Amúgy nem túlságosan hiszek a seózásban, a blogok egymásralinkelésében annál inkább (ami persze maga is seózás, csak másképp).

Az oldalakat pedig nem kell beregisztrálni sehova, pingeljük a pingoatot.

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2006.03.15. 09:17:40

leírok pár gondolatot, de ne fikázásnak, inkább csak észrevételnek vedd :)
elsősorban az zavar, hogy a tényleges tartalom a forrás tanúsága szerint a lap 2/3-ánál kezdődik, ami lehet, hogy elég a behemótnak, de butább keresők esetleg nem szánnak annyi időt a lap átbogarászására, hogy eljussanak a tényleges tartalomig. egész konkrétan sokkal előbb helyezkedik el minden más, a keresők szempontjából értéktelen információ (a jobb oldali hasáb), mint a kontent. lehet, hogy mindez baromság, ám rengeteg helyen megemlítik. ez természetesen csak css kérdése, de a tartalom legalább szinte a forrás legelején helyezkedne el.

rengeteg a formázásnak szánt tab, szóköz, ami szintén csak a méretet növeli, eszi a sávszelet:

nunchuckblog.com/index.php?/archives/7-White-space-Stealing-our-bandwidth.html

a heading-ek kissé vérszegények, a h1 ugye sohasem változik, noha itt jelenik meg a legkevésbé fontos információ, tapasztalataim szerint a keresők rajonganak a h1-ért:

validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Ffotofabrik.blog.hu%2F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&outline=1

a title-ből már szerencsére eltűnt a hosszú "bejegyzés tulajdonságai:", ez jó :)

ami nem seo, (talán csak némileg) az utolsó kommenteken lévő linkek mutathatnának magára a kommentre, hiszen egy életvidám blogon (nem ezen) mondjuk 75 kommentnél talán kellemes, ha egyből odaugrik a böngülő :)

természetesen a post éppen azért íródott, mert némileg furcsállottam is, hogy mindezek ellenére remekel teljesít a motor, szóval elképzelhető, hogy az egész seo egy hablaty.

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2006.03.15. 09:21:30

sajnos a link így nem megy át, az outline-t akartam megmutatni, jól látszott, hogy jelenleg mik a "legértékesebb" infok a lapon.

közbe eszembe jutott, hogy az utolsó kommentek a sztahanovval ellentétben nincsenek postonként groupolva, talán ez sem túl jó.

ugye nincs harag? vagy inkább fogjam be? :)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.15. 12:58:46

Haló, szóval,

- elől vannak a hasábok: igen, ez már máshol is felmerült, de nem egyszerű megcsinálni fordítva (van néhány lehetőség, amit már néztem, de el kell vele tökölni egy csomó időt - ez ugye egy univerzális 3-hasábos dives layout, ami kell). Elsősorban nem a seo miatt (mert a Google tényleg mindent megtalál), hanem azért, hogy mobileszközökön, ahol kicsi a sávszél és a képernyő, ne az oldalhasáb legyen az első félóra élménye.

- whitespaces: a sávszélességet egyáltalán nem látom problémának, a sávszélesség olcsó, viszont a forrás olvashatósága leromlana a kompresszióval, és ez utóbbi jóval nagyobb prioritású, mindig egy csomó dolgot kell teztelni, nézni. Tehát ez nem szempont, egyáltalán, szorri (és SEO-szemppontból teljesen tökmindegy).

- headingek: ezt nem értem, a blog neve, tagline-ja és a posztcímek, tagek headingben vannak, ha azt hiányolod, hogy nem lehet palifogó kulcsszavakat megadni egy másik headingben valahol, azt amúgy sem támogatnám :-), szóval itt nem értem, mi a probléma. (Egy dolgot látok, ami nekm korrekt, a komment és a trackback nem való headingbe, lehet, hogy ki is fognak kerülni egy idő után, de ez nem zavar sok vizet).

- kommentek magukra mutassanak: mutathatnának, igen, de ha megnézed, akkor a kommentek nincsenek linkelve, hanem utánuk a poszt címe szerepel aláhúzva, igazából nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne, ha a konkrét kommenthez ugrana. De ezen még gondolkodom.

- utolsó kommentek groupolva: az a friss topikok, amire te gondolsz, azért van két különböző típus, mert van, ahol ez kell, van, ahol az.

És persze köszi, nyugodtan írjad meg az észrevételeidet, és örülnék az univerzális 3hasábos layoutnak is :-)

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2006.03.16. 09:11:38

szia!

- az első bekezdésed vagy nem értem, vagy nem értek vele egyet. ez nekem 2 hasábnak tűnik, és az csak pozicionálás kérdése, hogy mi, hova kerüljön. mivel a forrásban is előbb szerepel a jobb hasáb tartalma, kis sávszélen szemmel láthatóan a jobb oldal jelenik meg hamarabb (pc-n tuti, a mobileszközök böngészői nemtudom hogy renderelnek, és hogy mekkora arányban látogatják a magyar blogokat ezekről)

- ám legyen, de az ide vonatkozó link nem ezt mutatja. :)

- nem palifogó headingre gondoltam, de a w3c-s link ami nem ment át, jól mutatja, hogy a fő headingek: bigger, better, blogger; fotofabrik; Keresés; Tagek; Naptár; Linkek; Oldalak; Archívok...
ez egyrészt a blog.hu-s blogokon szinte mindig ugyanez, de legfőképp: teljesen torz képet mutat a blogról magáról. értelemszerűen: h1-cím, h2-post, stb. persze nem ugatok bele, elvégre csak észrevétel volt.

- oks

- ezt meg nem is vettem észre :)

lehet csinálok valami minta layoutot, amin talán jobban látszik az egész..

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.22. 14:15:50

Nem, ez három hasáb, csak ezen a blogon kettő van használva (de nézz bele a forrásba), és nem szeretnék külön egy csak kéthasábost csinálni a mobileszközök miatt (hanem akkor már inkább egy alternatív URL-es hasábless megoldást támogatok).

Nem értem azt, hogy a link mit mutat, a link honnan tudná, hogy nekünk probléma-e a sávszélesség?

A headingekkel kapcsolatban továbbra is azt látom, hogy a címek vannak headingben és ez így jó. Azt mondod, hogy a posztnak headingben kéne lennie? Jól értem ezt? Nekem a w3c-s hierarchia teljesen korrektnek tűnt (leszámítva a dátum és szerző kiemelését, az ki is fog kerülni headingből, de a keresést biztosan nem zavarja össze már most sem).

fotofabrik 2006.03.23. 11:09:38

hasábless :)))
amúgy most már ok, tiszta a hasáb-dolog.

a sávszél nem neked, hanem a felhasználónak probléma. (jó, persze nem)

oks, végül lényeg a találat.
pontosabban a látogatók, akik úgyis olvasni szeretnének, úgyhogy inkább én is a postolásra koncentrálok...

sablon-ügyben ugyanaz a helyzet, mint korábban?

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu/ 2006.03.30. 07:58:34

mea culpa meg amit még ilyenkor csak lehet!
a google a ki+ismerős, meg mondjuk az iwiw+törölt+üzenetek keresőszavakra perpill első helyen dobja ki a fotofabrikot. lehet, hogy sztahanov bácsi sokkal rafináltabb, mint azt elsőre gondoltam volna? :)
süti beállítások módosítása