Utolsó kommentek

Tagek

ajax (2) apple (2) béta (2) blog (8) brand (2) buta (4) celeb (2) domain (2) énblog (12) felszerelés (3) flickr (3) fotó (19) fotópályázat (2) google (8) hoax (2) im (2) internet (3) iwiw (12) jog (3) jövő (8) meló (2) nihil (3) os (2) összeesküvés-elmélet (3) pinup (2) remix (2) retro (3) retus (2) röhej (7) rss (2) seo (2) spam (3) statisztika (3) tipp (7) tv (6) vélemény (26) video (2) videómegosztók (2) web2.0 (7) zene (3)

Google Reader

most a plastikon

Nincs megjeleníthető elem

Kispad feed

Nincs megjeleníthető elem

miért nem Apple?

2006.07.15. 10:45 fotofabrik

elegáns művelet, megtisztelő feladat egy almát nyomkodni egész nap, ehhez kétség sem fér. mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a mac-et meglátó egyszeri pécés halandó percekig képes bámulni egy kétmonitoros imac felépítményt, vagy egy macbook-ot meglátva felkiált: "ó, de gyönyörű!". igen, ez itt kérem a jéghegy csúcsa, végállomás.

folyamatos használat mellett azonban ki-kiderülnek az alma hátulütői, amit persze meg lehet szokni, ki lehet küszöbölni újabb tanulási időszak beiktatásával, már akinek van erre energiája, kedve. nekem nincs.

szándékosan nem teszem meg az ui-t érintő tiger kontra xp/vista tiszteletkört, nagyívben nem érdekel, hogy csukódnak az ablakok, bújnak elő a különböző kütyük, amiknek soha nem fogom hasznát venni.

mit lehet még ezen kívül összehasonlítani? állítólag a mac erős. meglehet. az ára pedig borsos. nem tudok tizenöt-húszezer forintból látványos ugrást elérni, míg mondjuk a pc-ben ez az összeg akár csodákra is képes lehet, ha épp egy giga ramot vásárlok. talán nem szép dolog egy 1.83Ghz-es gépet összevetni mondjuk az előttem éppen romokban heverésző 2.8+-os AMD-vel, viszont a fenti gép húdecoreduo, nem beszélve, hogy épp kétszer annyi (1Gb) ram dolgozik benne, mint az enyémben. nem, nem az én gépem húdejó, hiszen elég csak egy ps-t és mondjuk egy tömörítést óvatosan megengedni neki, és mindjárt akár egy kétéves időutazást élhetek át, mintegy újra felfedezve a korábbi PIII 733-asom sebességét.

a mac erős. ám munkáról beszélünk. képfeldolgozásról, feladatokról. mivel ritkán dolgozok többgigás tiff-ekkel, számomra érdektelen, ezek milyen sebességgel (szemmel láthatóan nem túl meggyőzően) jelennek meg a képernyőmön, így legnehezebb feladatként marad a rawok feldolgozása, a ps izzasztása, ahol viszont egyáltalán nem tapasztalható látványos különbség. ja de. árban.

nem beszéltem még arról a mac-eket övező glóriáról, ami úgy szól, hogy macre nincs vírus. még. az architektúra már egy ideje stimmel, már csak idő kérdése a mac-ek elfertőződése, és akkor szintén egál. fentebb említettem a hátulütőket, és remek példázata annak, amit egyébként is észrevettem. macre is ugyanúgy találni ezernyi használhatatlan, shareware szirszart, amik ugyanúgy gallyra vágják a gépet, mintha windows-t használnál. a másik mítosz szerint a mac nem fagy, és nem megy tönkre csak úgy, magától. cáfolom. de fagy. és de, összeomlik. pont.

a mac csakis akkor lehet alternatíva, ha:

  • rengeteg pénzed van gépet vásárolni, a bővítés enyhe nehézkessége, illetve ára miatt képes vagy viszonylag sűrűn teljes gépet cserélni;
  • a gépet arra használod, amire az való: feladatokat elvégezni. nem telepítesz kipróbálás céljából mindenféle demokat, bétákat, shareware szutykokat a gépedre, mert ezt egy oprendszer sem tolerálja;
és itt be is fejezném, talán ki lehetne még egészíteni ezzel-azzal, de számomra ez már elég, hogy ne mac-et vegyek következő számítógépnek, hiszen az első pont rám nem igaz, a másodikat pedig windows esetében is betartom.

4 komment · 1 trackback

Címkék: windows apple vélemény os

A bejegyzés trackback címe:

https://fotofabrik.blog.hu/api/trackback/id/tr8211478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: chattercams 2017.09.10. 04:47:40

powered by smf 2.0 graffiti people - Csci gap insurance

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erdojaro · http://uzsonna.atw.hu 2006.07.25. 12:11:55

Féligazságok.

Szerintem a Mac egy jobb alternatíva a Windows-ra, akármit is mondasz. És akkor még nem beszéltünk a hardverdesignról, ami szarrá alázza a dzsunka PCket. Ha pedig márkás PCkről beszélünk, azok már egy árban vannak a Mac-ekkel.

Az alapvető különbség szemléletben van.

térítés /OFF

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2006.07.25. 17:23:44

az első mondatodra nem nagyon tudok mit reagálni :)
ha pedig árakról beszélünk, továbbra is azt mondom, ár/érték arányban toronymagasan jobb a pc. a mostani gépem sztem nem több, mint 100-150k huf, és (jó, nincs még inteles photoshop) továbbra is állítom, hogy szebben, jobban, üzembiztosabban műxik, mint az (elvileg) teljesítményben azonos mac-ek.
téríthetsz, szívesen olvasnék _meggyőző_ érveket a mac mellett. például egy macbook-kal nagyon is ki lennék békülve. :)

erdojaro · http://uzsonna.atw.hu 2006.07.25. 22:12:07

A legmeggyőzőbb érv, ha használod. (amúgy meg nem vagyok térítő)
az ár-érték arányt arra mondom, hogy egy márkás laptop (értem ezalatt a Sony-t, a Dellt, a HP-t, stb.) hasonló konfiggal, mint a MacBook ilyen áron, vagy még drágábban kapsz meg. Ezekhez képest ne mondjuk, hogy drága a Mac, nem az összevásárolt PC-vel kell összehasonlítani, mert nem egy kategória.

Másrészt az is nehéz, hogy a PC-nél külön van hardver és szoftver, míg ez itt tényleg egy fogalom. Egy Mac kívül-belül Mac.

Ami rossz, hogy azért ítélik el sokan a Mac-et, mert mások imádják. Mert az tény, hogy a Mac-esek közül többeknél is intim viszony alakul ki az ember és a gépe között, ami PC-seknél nem jellemző, de ez nem jó indok arra, hogy miért ne is nézz rá egy Mac-re. Azért mert sokan szeretik, kár megutálni.

Szóval a legjobb, ha magad utánanézel, mégpedig testközelben, és ne blogok-fórumok olvasásából szűröd le, amit gondolsz. Szerintem ;-)
Jaés nincs örihari.

fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2006.07.26. 06:41:01

éppezaz, sok év után ismét mindennapos használati tárggyá vált, és most kevsébé meggyőző, mint anno az akkori g3-as, amit használtam. ez egyébként inkább magára az OS-re értendő, hiszen nem a gép, hanem a szoftver fagy (ez zavar most legjobban)

a laptopokat illetően 100% igazad van, ami pc-k esetében érdekelne, az pl. csakis sony lenne. ez esetben pedig valóban hasonló árakról van szó.

az intim kapcsolat pedig egy érdekes kérdés, nálam minden pc-mnél is kialakult, ez amúgy külön postot érdemelne... :)
süti beállítások módosítása